Veilig op weg: 6 tips voor een zorgeloze start van het schooljaar

Leestijd 2 minuten

Met de start van het nieuwe schooljaar zijn er weer meer voetgangers en fietsers op de weg, vooral in de buurt van scholen. Dit is voor iedereen opnieuw wennen. Hoewel veiligheid altijd de grootste prioriteit is in het verkeer, vragen we aan alle chauffeurs om de komende weken extra voorzichtig te zijn. 

Dankzij volgende tips ga je goed voorbereid de baan op:  

  • Controleer je spiegelafstelling voor je vertrekt. Zorg dat je spiegels goed zijn afgesteld voor een optimaal zicht rondom je voertuig. Een spiegelafstelplaats kan je hierbij helpen.
  • Houd je dashboard netjes en vermijd objecten die het zicht beperken. Een opgeruimd dashboard en een schone voorruit zorgen voor beter zicht. Vermijd objecten of decoraties die je kunnen afleiden of je zicht belemmeren tijdens het rijden.
  • Maak gebruik van technologische hulpmiddelen. Camera’s en sensoren helpen om obstakels en gevaarlijke situaties op te merken. Gebruik deze technologie optimaal, maar onthoud dat het slechts hulpmiddelen zijn. Blijf steeds alert en maak altijd gebruik van je spiegels tijdens het rijden.
  • Maak oogcontact met voetgangers en fietsers. Oogcontact kan helpen om elkaar beter te begrijpen in het verkeer. Het maakt voetgangers en fietsers bewust van je aanwezigheid en helpt je hun gedrag in te schatten. Dit is vooral belangrijk bij zebrapaden en kruispunten.
  • Vermijd onnodige manoeuvres in drukke gebieden. Probeer risicovolle manoeuvres zoals keren of achteruitrijden te vermijden, vooral op drukke plekken en schoolroutes. Dit vermindert de kans op ongelukken en draagt bij aan een vlotter verkeersverloop.
  • Anticipeer op het gedrag van andere weggebruikers en beperk je snelheid. Kinderen kunnen plots oversteken of onverwachte bewegingen maken. Door je snelheid te verlagen kun je beter reageren op deze onvoorziene situaties. 

Wil je nog meer zekerheid op de weg? 

Maak dan gebruik van de kosteloze preventieservice van TVM. Deze service helpt je om je voertuig en rijgedrag nog veiliger te maken, zodat je goed voorbereid de weg op kunt. 

Ontdek hoe wij u kunnen helpen met preventie